استارتاپ امروزه کلمه ای آشنا و یکی از موضوعات داغ و جذاب کشور ما ایران است. اسنپ، زودفود، دیجیکالا و بسیاری کسب و کارهای اینترنتی و موفقی که زندگی روزمره ما را آسان می کنند همگی بیشتر و بیشتر ما را به سمت استارتاپ و راه اندازی کسب و کار شخصی خودمان سوق می دهند. کسب و کارهای پول ساز و داستان هیجان انگیزی که هر کدام از آنها همراهشان دارند شور و انرژی زیادی در بین جوانان ما ایجاد کرده و در سراسر کشور جایی نیست که راجع به استارتاپ صحبت نشود.
اما تعریف استارتاپ چیست؟ به چه چیزی استارتاپ می گویند؟
استارتاپ به یک تیم یا یک سازمان اتلاق می شود که در ابتدای مسیر هنوز مشتریان بازار هدف، همینطور خدمات یا محصول قابل ارائه به آنها در عدم قطعیت و ابهام است و این سازمان فعالیتی انجام می دهد که سه شرط تکرار پذیری، مقیاس پذیری و سودآوری را همزمان داشته باشد.
در ادامه بصورت خیلی خلاصه در چهار گام نحوه شروع استارتاپ یا کسب و کار شخصی را شرح می دهم:
- اولین گام پیش از راه اندازی کسب و کار این است که هر کدام از ما زمین بازی خودمان را بشناسیم. اینکه چه علایق، سلایق، آرزوها، ترجیحات و تیپ شخصیتی ای داریم. برای این کار پیشنهاد می کنم تست شخصیت شناسی مایرزبریگز را بزنید.
- پس از کشف زمین بازی، لازم است منابع در دسترس خودتان را لیست کنید. این منابع می تواند شامل منابع مالی، منابع انسانی، منابع اجتماعی و هر چیزی باشد که برای شروع استارتاپ می تواند به شما کمک کند. پس از نوشتن آنها لازم است بررسی کنید که ایده هایتان چقدر در راستای منابع تان هستند و اگر ایده ای در این راستا نیست آن را حذف کنید. بله آن را حذف کنید و کنار بگذارید! اگرچه ممکن است ایده ای برای بازار مناسب باشد اما ما دنبال ایده ای هستیم که هم برای بازار و هم برای شما مناسب باشد و شما با توجه به منابع تان بتوانید آن ایده را بهتر از سایرین اجرا کنید و مزیت رقابتی داشته باشید.
- در گام سوم ضرورت دارد که حداقل 50 ساعت را صرف بنچ مارکینگ و بهینه کاوی نمونه های مشابه آن ایده در ایران و خارج کنید. بهترین راه گوگل کردن ایده تان است. ببینید آن ایده کجاها اجرا شده و چه نتایجی داشته است. در کدام کشورها شکست خورده و به چه علت این اتفاق افتاده است. بررسی کنید که چرا عده ای این ایده را رها کرده اند و همینطور دلایل موفقیت عده ای دیگر با همین ایده در جای دیگری از دنیا چه بوده است. اگر پس از این بررسی ها به این نتیجه رسیدید که ایده تان همچنان مناسب است وارد گام چهارم شوید.
- در گام چهارم یعنی گام نهایی پیش از اجرای ایده، شما ایده تان را که از چند فیلتر گذشته است به مرحله آزمون می گذارید. این کار با اجرای MVP یا حداقل محصول پذیرفتنی (محصول کمینه) قابل انجام است. محصول کمینه به شما خواهد گفت که مشتریان چه عکس العملی نسبت به محصول یا خدمات شما خواهند داشت و آیا حاضرند برای آن پولی بپردازند یا خیر.
این مرحله یکی از مهمترین مراحل سنجس و ارزیابی ایده ها است که قبل از ورود کامل به استارتاپ انجام می شود، درک شما را از مخاطب و مشتریان احتمالی عمیق تر می کند، ریسک شما را بسیار کاهش و احتمال موفقیت تان را به شدت افزایش می دهد.