انتخاب مشاور و منتور کسب و کار به عنوان یک تصمیم چند معیاره و پیچیده

انتخاب مشاور و منتور کسب و کار بعنوان یک تصمیم پیچیده و چندمعیاره

انتخاب مشاور و منتور مانند انتخاب همسر، نیازمند توجه به المان‌ها و معیارهای متعدد و عموما یک تصمیم پیچیده است چراکه موارد مهم برای ارزیابی و انتخاب متنوع بوده و از یک جنس نیستند که به راحتی قابل جمع بندی و تصمیم گیری باشند.

زمانی را تصور کنید که می‌خواهید یک آپارتمان خریداری نمایید. یک آپارتمان دارای نقشه و پلان خوب، محل قرارگیری مناسب، قیمت منصفانه و متراژ مورد نیاز شما می باشد اما از لحاظ تعداد همسایگان ساکن در آن مجموعه دارای ضعف بوده و به دلیل قرار داشتن در طبقه سوم و نداشتن آسانسور، برای خرید آن دچار تردید شده اید.  از سویی دیگر، آپارتمان دیگری را در یک منطقه متفاوت بازدید نموده اید و آن آپارتمان از لحاظ تکثر همسایگان و داشتن آسانسور مشکلی ندارد اما به واسطه نزدیکی به یک مدرسه مجبور به تحمل صدای زیاد و شلوغی آن خیابان خواهید بود؛ بعلاوه اینکه آن آپارتمان پلان و نقشه اش به خوبی آپارتمان اول نیست اما قیمت ها مشابه هم هستند. حال، سوال اینجاست که کدام مورد را انتخاب می کنید؟

زمانی که معیارهای تصمیم گیری متفاوت، متعدد و از یک جنس نباشند، شما با یک تصمیم گیری چند معیاره و پیچیده طرف هستید. در انتخاب مشاور نیز شرایط مشابهی می تواند حاکم باشد.

موارد مانند شهرت، اعتماد پذیری، شخصیت، قیمت، تحصیلات، سوابق اجرایی، سوابق مشاوره، نظر سایرینی که قبلا از مشورت او استفاده کرده اند و بسیاری موارد دیگری می تواند در تصمیم شما نقش ایفا کند. سوال مهم این است که کدام یک از این موارد و سایر موارد قابل ذکر، در انتخاب شما باید وزن بیشتری داشته باشد با این هدف که مشاور مناسب تری را انتخاب نمایید.

هدف از انتخاب مشاور مناسب این است که فرد انتخاب شده بتواند مساله شما را بهتر از سایرین حل نماید و یا کمک مشورتی دقیق تر و حرفه ای تری ارائه کرده و ریسک شما در کسب و کارتان را نیز کاهش دهد. بنابراین بسیار مهم است که بر اساس چه معیارهایی دست به انتخاب می زنید.

مانند کسی که صرفا بر اساس ثروت پدر زن خود دست به انتخاب همسر و ازدواج زده است با این امید که بعدا در زندگی دچار مشکلات مالی نشود اما چون معیار او به تنهایی برای تشخیص و تصمیم ازدواج به اندازه کافی موثر و دقیق نیست، ممکن است بعد از ازدواج با شرایطی مواجه شود که یا از طرف خانواده همسرش (عروس) تحقیر شده و یا در صورتی که اختلاف سطح مالی او با خانواده عروس بسیار زیاد باشد، مجبور شود نقشی مشابه پادو یا جایگاه یک داماد بی عرضه را بپذیرد. به همین دلیل است که چنین تصمیم‌هایی بدون نگاه بلند مدت و چند جانبه، آنقدر که به نظر می‌رسد ساده نبوده و تکیه بر یک یا دو المان، حصول نتیجه مناسب را تضمین نمی‌کند.

جدول زیر، نمونه هایی از معیارهای متعدد برای انتخاب مشاور و منتور حرفه ای در اختیارتان قرار می‌دهد. شاید شما نیز بتوانید این موارد را تکمیل‌تر کنید.

یکی از مواردی که در انتخاب به شما کمک می‌کند، اطلاع از سوابق قبلی مشاور و حوزه‌هایی است که پیش تر با مسائلی در آن صنعت‌ها مواجه شده و به تحلیل، چاره جویی و حل آنها پرداخته است. در ادامه، اطلاعاتی درباره فعالیت های خودم در حوزه مشاوره، در اختیارتان قرار داده‌ام.

به واسطه موارد زیر:

– حضور بعنوان مشاور سرمایه گذاران و شرکت‌های سرمایه گذاری،

– سفرهای کاری به پارک های علم و فناوری استان های مختلف،

– جلسات مشاوره و منتورینگ برای شرکت‌های مستقر در پارک‌های علم و فناوری،

– حضور در برنامه های مشاوره زنده تلویزیونی و رادیویی،

– مشاوره‌های آنلاین برای شرکت‌های دانش بنیان،

– مشاوره‌های حضوری و آنلاین سامانه میدون،

– منتورینگ شرکت کنندگان مسابقه میدون،

– مراجعان خودم برای مشاوره بصورت حضوری و آنلاین،

– آموزش‌های ترمیک دانشگاهی مانند دوره های MBA،

– آموزش‌هایی که در اتاق‌های بازرگانی داشته ام،

– آموزش‌های تلویزیونی و بازخوردهای حاصل از آنها،

– آموزش‌های آنلاین و حضوری برای شرکت‌ها و مدیران پارک‌های علم و فناوری،

– آموزش‌های کارگاهی در کارخانه نوآوری، شتابدهنده ها، مراکز نوآوری و شتابدهنده ها،

– منتورینگ تیم های شرکت کننده در رویدادهای استارتاپی در شهرهای مختلف،

– مشاوره‌های سازمانی برای شرکت های کوچک و متوسط،

– پاسخ به ایمیل‌ها و سوالات فراوانی که در مورد کتاب‌هایم دریافت کرده‌ام،

این فرصت را داشته ام که بتوانم دغدغه ها، اشتباهات رایج، مسائل و مشکلات افراد و اقشار مختلف در شهرها و نقاط مختلف ایران را در سطوح مختلف شاهد بوده و تجربه کنم و هر بار برای کمک به مخاطب خودم با صورت مساله های جدید و متنوعی رو به رو شده ام. این تنوع و گستردگی در مسائل موجب شد به دنبال یک شیوه و متدولوژی علمی و کاربردی باشم که بتواند برای اقشار مختلف، کسب و کارها و صنعت های مختلف و افراد با سطوح علمی و تخصص های مختلف مفید و راه گشا باشد. ماحصل تمام این موارد منتهی به تالیف یک کتاب 500 صفحه ای شده است که می تواند هم برای کارآفرینان و هر قشری که قصد ورود به کارآفرینی و راه اندازی کسب و کار خودش را دارد مفید باشد و هم برای مشاورانی که قصد کمک به استارتاپ ها و کسب و کارها را دارند.

موارد زیر، تنوع و تکثر کسب و کارها و صنعت هایی که با آنها تعامل و تجربه کار داشته ام را نشان می‌دهد:

– شرکت های دانش بنیان

– استارتاپ‌ها و کسب و کارهای پلتفورمی

– کسب و کارهای دیجیتالی و اینترنتی

– شرکت های کوچک و متوسط (SMEها)

– کلینیک‌های پزشکی و ساختمان پزشکان

– داروخانه‌ها و شرکت‌های دارویی

– کسب و کارهای حوزه خدمات

– کسب و کارهای حوزه کشاورزی

– مغازه‌ها و خرده فروشی‌ها

– رستوران‌ها و کافی شاپ‌ها

– گردشگری و توریسم سلامت

– شتابدهنده ها و مراکز نوآوری

– نفت و گاز و پتروشیمی

– املاک و مستغلات

– خودرو و حمل و نقل هوشمند (ride haIling)

– هوش مصنوعی (AI)

– واقعیت افزوده (AR)

– واقعیت مجازی (VR)

– اینترنت اشیاء (IoT)

– کلان داده ها (BigData)

– کسب و کارهای خانگی

– وکلا، پزشکان، مشاوران، هنرمندان و …

موارد بالا زمینه هایی هستند که بصورت عمومی با آنها مواجه بوده ام و خدمات مشاوره از تیم ما دریافت کرده اند؛ اما مواردی هستند که بصورت تخصصی در آنها فعالیت اجرایی مستمر نیز داشته ام، مانند کسب و کارهای دیجیتالی و اینترنتی، تجارت الکترونیک، کسب و کارهای HichTech، دانش بنیان و ….

اگر در هر کدام از حوزه های ذکر شده در موارد بالا، نیاز به کمک یا مشورت من دارید، می توانید از طریق دکمه زیر اقدام نمایید.

نیاز به کمک یا سوال دارید؟